Wednesday, September 19, 2012

KEK TIRAMISU

Assalamualaikum....
Hari ni tercapai jua hasrat nak buat Kek Tiramisu ni...dah lama tak buat kek tiba2 datangla plk semangat nak buat...sejak2 lepas pantang ada saja mengidam nak mkn itu ini...biasanya orang mengidam taim peknen je tapi kakti terbalikla plk..ehehe..lagi satu anak2 asyik merungut dan asyik bertanya bila ibu nak buat kek..dah lama ibu tak buat kek kata anak2..sianlah plk..belek2 resepi terbekenanla kat tiramisu ni..rasa cam senang je nak buat kek ni.

Semalam ajak cik abg ke kedai supply bahan2 nak buat kek kat Dungun...belilah apa yang patut..hari ni ada lagi yang tak cukup pegi beli kat Tunas Manja je...sebenarnya ikut resepi kek ni mudah sbb kita tak perlu buat kek..beli je apa2 kek span kat kedai..lps tu renjis dengan air kopi nak bg kek tu lembap sikit tak perlu basah lenjun..anak2 suka kek coklat..tapi takda jualla plk kek span coklat dekat2 sini..so terpaksalah buat sendiri kek span coklat tu...mkn masalah juga nak siap..sib baiklah yang no 4 sedap lena diulik intan dapatlah kakti siapkan kek span coklat tu...beserta dengan cream cheese sekali.

Berdebar jugala nak buat cream cheese tu sbb ferstaimkan..tak boleh bayangkan cam mana rupanya yg sebenar..mmg betul2 ikut resepi step by step..alhamdulillah jadik jugak...




Jom kakti nak share resepi yang dah kakti buat ni..untuk kek span coklat, festaim jgk buat alhamdulillah mantopp and excellent..lembut sangat2..boleh digulung2...terjumpa resepi ni kalau tak silap blog kak ita (kakti dah link kan tu..lupa nak tukar color tulisan)cubalah tgk..tapi kakti dah edjas sesetengah bahan sbb tak ada penimbang..jom tgk...
Inilah resepinya:
KEK SPAN COKLAT
5 biji telur (kakti guna 4 biji je sbb takut melimpah acuan saiz 7")
125gm gula kastor ( kakti guna satu cawan)
2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar ovelette
100 gm tepung( kakti guna 1 3/4 cawan tepung Blue Key)
40ml air sejuk
20 gm serbuk koko ( kakti pakai satu sudu besar penuh)
70gm butter(agak2 dlm separuhla)~dicairkan

Caranya
Campurkan semua bahan kecuali mentega.
Putar hingga kembang
last sekali masukkan mentega yang telah dicairkan( pastikan dah sejuk)
tuangkan dlm acuan bakar pada suhu 170c selama 30 minit.Lps tu buat 2 atau 3 layer terpulang..

CREAM CHEESE
300 ml non diary whipping cream
250gm cream cheese...tak kisah brand apa pun
50gm mentega
1 cawan gula aising

Caranya
Putar whipping cream sehingga keluar tanduk (soft peak). maknanya bila diterbalikkan mangkuk ianya tidak jatuh.
Dlm mangkuk berlainan putar cream cheese+mentega+gula aising.
kemudian satukan dengan whipping krim dan putar lagi sehingga sebati..lps tu bolehla disapu pada kek..kalau cair guna je gelas untuk membuat lapisan kek selang seli dgn cream cheese..last tabur dengan serbuk coklat kat atas cream cheese tu.lps tu simpan dalam peti sejuk..bolehla dihidangkan.

Sekianlah dulu...tapi kakti rasa mcm nak buat lagi lain kali sbb rasa tak berapa puas hati dgn yang pertama ni..comot sikit banyak hehe...takpala walau comot tapi anak2 suka...Secret siti kata cik abg bkn secret resepi haha...selamat mencuba ya :))




No comments:

Post a Comment